Produkty

Informacje ogólne

 

Miód pszczeli jest podstawowym produktem pracy pszczół. Jego skład to w przewadze cukry proste: glukoza i fruktoza ok. 75%, woda - wg normy dopuszcza się jej 23 % w miodzie wrzosowym, 20 % w pozostałych. W znacznie mniejszych ilościach występują biopierwiastki (potas fosfor, magnez, wapń, w mniejszej ilości żelazo siarka), flawonoidy - naturalne kwasy organiczne, olejki eteryczne, witaminy (głównie z grupy B, wit C) i wiele innych skomplikowanych substancji, które w sumie składają się na właściwości miodu. Bardzo ważną rolę pełnią enzymy dodawane przez pszczoły w trakcie procesu powstawania miodu, to one w większości decydują o właściwościach przeciw zapalnych i przeciw drobnoustrojowych.
      Miód działa wzmacniająco na układ odpornościowy organizmu, działa korzystnie na serce, wątrobę, układ pokarmowy. Wszystkim znane jest jego wykrztuśne i przeciwzapalne działanie w schorzeniach układu oddechowego.
      Miód to wyjątkowy produkt, stosowany na co dzień pozwala uchronić nas przed wieloma dolegliwościami. W czasie choroby w zwiększonych dawkach potrafi skutecznie wspomagać leczenie.
 

Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych. Najważniejsze to:            
             witaminy;
              biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo;
              niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
              enzymy pszczele.

Pyłek wykazuje działanie antybaktryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną. Znajduje zastosowanie w przypadkach:          
             wyczerpania fizycznego i psychicznego;
              wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
              obniżonej odporności;
              anemii;
              miażdżycy;
              cukrzycy;
              stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
              nadmierne wypadanie włosów;
              choroby wątroby (zatrucia);
              w stanach niedoborów pokarmowych.
W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy zmielić lub namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 1-2 godz.

Dawkowanie:
Dzieci: 6-12 lat - 16g dziennie
powyżej 12 lat i dorośli - 20-30g dziennie

 

Łyżeczka pyłku waży około 7g. Powyższe ilości można zażywać jedorazowo lub w dwóch dawkach.
Najlepiej rano na czczo i wieczorem.

 

Pierzga jest kolejnym produktem z naszej pasieki. Pierzga to nic innego jak pyłek kwiatowy zmagazynowany przez pszczoły w plastrach. Po zebraniu i dostarczeniu do ula pyłku pszczoła miesza go z wydzieliną gruczołów ślinowych i niewielką ilością miodu, następnie umieszcza to wolnej komórce plastra, ubija główką i pokrywa warstą miodu. Zabiegi te prowadzą do powstania warunków beztlenowych i procesu fermentacji mlekowej. Można pokusić się o porównanie - pyłek kwiatowy i pierzga to tak jak kapusta świeża i kiszona. W wyniku działania enzymów zawartych w ślinie pszczół zachodzi rozkład białek do peptydów i aminokwasów, wielocukrów na cukry proste. Pierzga w stosunku do pyłku staję się produktem łatwiej strawnym i przyswajalnym . W opnii konsumentów zyskuje pod względem smakowym.

     Zarówno pyłek jak i pierzga to produkty niezbędne w rozwoju rodziny pszczelej. Pierzga szczególnie cenna jest w okresie przed wiosennym, kiedy niskie temperatury uniemożliwiają loty pszczół, w przyrodzie dodatkowo brakuje pyłku a potrzeby rodziny na skutek jej rozwoju rosną. Pierzga jest pokarmem białkowym, niezbędnym dla młodych pszczół produkujących mleczko /karmiących czerwiącą matkęi kilkudniowe larwy/. Brak pyłku i pierzgi w ulu prowadzi do słabego rozwoju rodzin i chorób pszczół.

     Pierzga i pyłek kwiatowy mają zbliżony skład chemiczny. W pierzdze na skutek działania enzymów i fermentacji wzrasta poziom cukrów prostych, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych /NNKT/, kwasu mlekowego, witamin. Działnie pierzgi i pyłku kwiatowego również wykazuje analogię. Zaleca się ją w przypadku :            
             niedokrwistości;
              cukrzycy;
              choroby jelit;
              choroby nadciśnieniowej;
              stanów wyczerpania psychicznego i fizycznego;
              braku łaknienia;
              chorób układu moczowego i prostaty;
 

Dawkowanie:
30 g dziennie przez miesiąc
 
lub
 
100g czystej pierzgi dobrze wymieszać z jednym kilogramem miodu i zażywać jedną łyżkę stołową takiej mieszanki rano na czczo. Pierzga jest tak cenną mieszanką odżywczą, że taka właśnie ilość zapewnia pełną przyswajalność i jej pozytywne działanie.

 

 

      Mimo niekwestionowanych walorów zdrowotnych pierzgi i zapotrzebowania rynku niewiele pasiek pozyskuje ten produkt. Związane jest to koniecznością ponoszenia wysokich nakładów pracy niszczeniem plastrow, ręcznym oczyszczaniem z drobin woskowych, ogólnie dość dużym kosztami w całym procesie technologicznym/ maszyna do pozyskiwania, mrożenie, dodatkowa wymiana plastrów, pracochłonność/

 

Propolis nazywany też kitem pszczelim to mieszanina substancji zbieranych przez pszczoły z pąków i kory roślin liściastych i iglastych , balsamu pyłkowego wytwarzanego z pyłku kwiatowego w wolu pszczelim i wosku. W ulu pełni rolę wypełniacza szczelin, wykorzystywany jest do powlekania ścian ula, komórek pszczelich. Dzięki swoim właściwościom zabezpiecza środowisko ula przed rozwojem drobnoustrojów.
 

 

     Propolis jest produktem o bardzo bogatym nie do końca poznanym składzie. Główną masę stanowią żywice, olejki eteryczne, woski ,garbniki, flawonoidy. Propolis to rodzaj naturalnego antybiotyku. Stwierdzono jego antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne działanie. Posiada też właściwości regenerujące. W medycynie ludowej zajął ważne miejsce jako środek stosowany w leczeniu różnych stanów zapalnych /gardła, krtani, skóry/, trudno gojących się ran, odleżyn, oparzeń. W przypadku złamań przyspiesza zrastanie kości.

 

   
     Dziś wykorzystuje się go do produkcji maści, czopków, roztworów etanolowych. W warunkach domowych najłatwiejszym sposobem wykorzystania propolisu jest sporządzenie roztworu spirytusowego w stosunku 1: 10

 

 

 

Jak stosować propolis

 

Nalewka propolisowa - pół litra spirytusu mieszamy z 5 do 10 dkg kitu pszczelego i przez 14 dni co pewien czas wstrząsamy butelką. Następnie odcedzamy (można przez lejek z waty lub bibułę filtracyjną) i wlewamy do naczynia z ciemnego szkła. Jest to doskonała nalewka przeciwko przeziębieniom, anginom i wirusowym infekcjom. Profilaktycznie, dorosły człowiek może przyjmować 2 razy dziennie po 25 kropli, a dziecko tyle kropli na cukrze ile ma lat.

 

Propolisowe mleko - 1 litr pełnotłustego, świeżego mleka należy zagotować i wrzucić do niego 10 dkg drobno posiekanego lub zmielonego propolisu. Mleko należy gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, lecz nie wolno dopuścić do wrzenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i przecedzamy. Po wystygnięciu utworzy się na wierzchu warstwa wosku, którą trzeba zdjąć. Propolisowe mleko trzymamy w chłodnym miejscu i pijemy 2 razy dziennie po jednej łyżce przy bronchicie, astmie, zaziębieniach, chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy.

 

Maść propolisowa - Potrzebujemy 70g wazeliny, 20g lanoliny i 10 do 15g kitu pszczelego. Najlepiej jak propolis pochodzi z nalewki spirytusowej. Do naczynia porcelitowego wlewamy taką ilość kropli propolisowych, aby po odparowaniu spirytusu otrzymać pożądaną dawkę czystego propolisu. Po zgęstnieniu płynu, dodajemy do niego lanolinę i wazelinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Maść taką kładziemy dwa razy dziennie cienką warstwą na chore miejsce, a następnie przykrywamy gazą i bandażem. Maść ta jest doskonała przy oparzeniach, wrzodach, czyrakach, ranach, hemoroidach, odleżynach.

 

Stosując propolis należy jednak pamiętać, że może on powodować uczulenie, choć są to bardzo rzadkie przypadki.

 

 

Matki pszczele.  Dobra matka jest gwarancją właściwego rozwoju rodziny pszczelej, nastroju roboczego w ulu, wysokiej wydajności miodu z ula. Nie bez znaczenia jest łagodność i zdrowotność pszczół.

     To cechy również podlegające dziedziczeniu. Matki produkowane w naszej pasiece oceniane i selekcjonowane są po względem w/w cech, a wielkość i różnorodność miejsc stacjonowania pasiek sprzyja właściwemu wyborowi matek do dalszej hodowli. W ofercie posiadamy matki pszczele użytkowe po matkach reprodukcyjnych od uznanych hodowców w kraju i zagranicy. 

 

Oferujemy matki :

              niezapłodnione

              zapłodnione naturalnie ze sprawdzonym czerwieniem

 

Odkłady pszczele - W ofercie posiadamy odkłady pszczele na ramce wielkopolskiej 4 i 5 ramkowe.